10/8/11

Part II: presència d’òliba Tyto alba de forma fosca (guttata) a les comarques de Girona. Hibridació d'ambdós formes o subespècies.

Jorge García*, Berto Minobis*, Maria Pifarré* i Àlex Ollé
* Centre de recuperació de fauna salvatge dels Aiguamolls de l'Empordà

Seguint amb l'episodi descrit en aquest mateix apartat de notes (mirar 18/02/10: Presència d’òliba Tyto alba de forma fosca "guttata" a les comarques de Girona), es torna a descriure un cas similar d'uns individus amb caràcters de forma fosca.

El passat mes de juliol varen ingressar al centre de recuperació de fauna salvatge dels Aiguamolls de l'Empordà, sis exemplars d'òliba de la localitat de Verges, Baix Empordà. En aquest cas tots ells eren germans procedents d'una mateixa niuada localitzada en la xemeneia d'una casa, la cual va caure inesperadament. Un cop arribats al centre, s'observà que hi havia diferències significatives de coloració en els sis germans, que anaven de tons blancs fins a rogencs, amb exemplars intermedis. Com ja s'exposava en l'anterior nota, es un fet relativament comú, que s'efectuïn aparellaments d'individus de les dos formes o com alguns autors els nombren, individus de les dos subespècies alba x guttata. No és el cas de la província de Girona, on per primer cop s'esmenta el cas. A continuació s'il·lustra l'exemplar més fosc dels sis germans, sent aquest una femella juvenil.



T. alba "forma fosca". Centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà. Fotos: Àlex Ollé

En aquest mateix mes d'agost, s'ha efectuat el control d'una niuada prop del poble de Riumors, amb un mínim de tres juvenils. La coincidència o potser resultat d'un fet més comú del que es creia prèviament, un d'ells té la coloració típica de la forma fosca. Anecdòtic donat el fet que durant anys no havia ingressat cap exemplar d'aquesta forma al centre de recuperació de fauna dels Aiguamolls de l'Empordà, i tampoc que sapiguem, s'havien donat observacions ni que siguin atropellaments.


Tyto alba "forma fosca". La Gallinera. Foto: Àlex Ollé

Tyto alba "forma fosca" i "forma clara". La Gallinera. Foto: Àlex Ollé

Tyto alba "forma clara". La Gallinera. Foto: Àlex Ollé