9/12/10

La presència d'un Mascarell cama-roig al Port de l’Estartit
atrau ornitòlegs de tot Catalunya.


Projecte Ninam i Frontera

Més d’un centenar d’ornitòlegs catalans i de la veïna França, van desfilar durant tot el dilluns pel port Esportiu de l’Estartit, Baix Empordà, atrets per la inusual presència d’un Mascarell cama-roig (Sula sula) una au tropical gens pròpia de les nostres contrades.

El passat 4 de desembre, Sílvia Guix, treballadora del Parc Natural del Baix Ter, Illes Medes - Montgrí albira un mascarell gens habitual. Essent conscient de la peculiaritat de la cita li fa fotografies i les fa arribar a l’equip tècnic del parc (Àlex Lorente) i a ornitòlegs de la comarca (Carles Barriocanal, Joaquim Camps, Albert Burgas, Àlex Ollé i Jordi Martí-Aledo, col·laboradors i integrants de l’equip www.frontera.cat). La cita es publica a la web i la noticia s’estén arreu del territori, empordanès, català i de l’estranger.
  
Foto: Sílvia Guix (05/12/10)

Es tracta d’un Mascarell cama-roig (Sula sula), una au tropical pròpia de les costes i illes tropicals del Pacífic, l’Índic, el Carib i l’oest Atlàntic. Aquesta observació suposa la 1ª citació per Catalunya i la 2ª per Europa. La 1ª fou l’Agost de 2010 a Estepona, Màlaga, per John Hopkins i Jane Hopkins, i segurament es tracti del mateix exemplar.

 
Foto: Àlex Ollé (06/12/10)

Antecedents
La 1ª constància que es té de la presència d’aquesta au en territori empordanès es remunta al divendres 3 de desembre, quan Rafel Larrodé, tripulant del Medan, una de les barques d’arrossegament de la flota de Roses, va fotografiar un “ocell inusual” que s’havia posat al passamà del pont, mentre calaven a 23 milles nàutiques de port. Un cop a terra va consultar amb els integrants de Projecte NINAM (Albert López i Gemma González), que estan estudiant la presència de cetacis en aigües del Parc Natural de Cap de Creus. Veient que es tractava realment d’una espècie “rara”, el dissabte ho fan saber als ornitòlegs de Frontera.cat, que resten a l’espera de rebre fotografies. A l’endemà, diumenge, les fotografies arriben per partida doble. L’ocell de l’Estartit que fa un parell de dies que està observant la Sílvia Guix es correspon amb l’observació feta per Rafael Larrodé al canó del Cap de Creus.

Foto: Rafael Larrodé (03/12/10)

Dilluns 6, tornava a sonar la campana. A trenc d’alba, un parell d’equips d’ornitòlegs l’havien guaitat pescant a la cara nord de la Meda Gran, seguint-lo amb els telescopis desde l’escullera del port. A mig matí, el mascarell havia triat el balcó de popa d’una petita motora per descansar.

Foto: Àlex Ollé (06/12/10)

No van passar ni deu minuts, i tot el moll era ple de trípodes, càmeres, binocles i “titerus” vinguts d’arreu. La gent que passejava pel port volia saber quin famós hi havia, i en adonar-se que era un ocell, no donaven crèdit al que veien. Tanta gent, només per a un ocell!
Algunes de les persones concentrades al port de l'Estartit: Julio Pérez Cañestro, Gerard Dalmau, Miguel Angel Fuentes, Gabriel de Jesús, Alba Casals, Elisabeth Tetas, Anna Mallol; Roser Solé, Josep Tantull; Silvia Guix; Ricard Gutiérrez, Helena Arbonés, Josep Arbonés, Lluïsa Mor; Àlex Ollé, Teresa Montràs, Jordi Martí-Aledo, Albert López, Gemma González; Àlex Lorente, Salvador Coll; Joaquim Camps; Ferran López, J.L.Copete, Arnau Bonan; Guillem Hontangas; Rafael Armada; Albert Burgas; Daniel Roca; Pierre-André Crochet et al. Foto: Quim Camps (06/12/10).

Realment ha estat un espectacle fabulós, veure que encara ens meravellen coses tant senzilles com la presència d’un simpàtic mascarell tropical que, aliè a tot l’enrenou, es pentinava les plomes i feia una becaina. Per fortuna, aquest navegant solitari, ha topat amb amants de la Natura, àvids de “caçar-lo” amb les càmeres i retines. Esperem que les nostres recent estrenades autoritats sàpiguen estar a l’alçada de les circumstàncies i segueixin l’exemple de la gent senzilla compromesa amb el Medi Ambient.

 
Foto: Toni Alonso (07/12/10) 

Foto: Marc Bertran (08/12/10)

 
Foto: Sílvia Guix (09/12/10)